ΝΑΥΠΛΙΟTV.GR
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΣΤΟΡΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ

Τουρκικός Μεντρεσές / Φυλακές Λεονάρδου

Το κτίριο αυτό που βρίσκεται πίσω από το Βουλευτικό, χρονολογείται γύρω στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα, προς το τέλος δηλαδή της Δεύτερης Τουρκοκρατίας, και οικοδομήθηκε για να στεγάσει τουρκικό ιεροδιδασκαλείο, γνωστό στα τουρκικά ως μεντρεσές.

Πρόκειται για βαρύ και σκοτεινό πέτρινο κτίσμα, διαμορφωμένο με τοξωτές στοές και εσωτερική αυλή. Στο κτίριο εντοπίζονται τουλάχιστον δύο οικοδομικές φάσεις. Στην πρώτη φάση ανήκει το κεντρικό του τμήμα με τις τρεις στοές χτισμένες με ισόδομη τοιχοποιία, ενώ στη δεύτερη φάση ανήκουν το άνω τμήμα των πύργων και όλη σχεδόν η πίσω όψη του κτιρίου, που έχουν οικοδομηθεί με μικρές αλάξευτες πέτρες μαζί με κεραμίδια. Η αρχαιολόγος Σέμνη Καρούζου θεωρεί ότι οι επισκευές του μεντρεσέ θα πρέπει να έλαβαν χώρα παράλληλα με τις επισκευές του κτιρίου του Βουλευτικού.

Το 1926, όταν καταργήθηκαν οι φυλακές του Παλαμηδιού, οι φυλακές μεταφέρθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα εδώ, με αποτέλεσμα το κτίριο να μείνει γνωστό με την επωνυμία «Φυλακές του Λεονάρδου».

Σήμερα, στο κτίριο στεγάζονται τα εργαστήρια των συντηρητών και οι αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου.

Πίσω από τον μεντρεσέ, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, υπάρχει διώροφο κτίσμα των αρχών του 18ου αιώνα, που λέγεται ότι αποτελούσε το Διοικητήριο των Ενετών. Μετά την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους, εδώ βρισκόταν η οικία του Αγά-πασά. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, στο κτίριο αυτό φαίνεται ότι εγκαταστάθηκε το Εκτελεστικό, δηλαδή η κυβέρνηση του επαναστατημένου έθνους, από τον Ιούλιο του 1824 έως τις αρχές του 1825.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επιμορφωτικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας: Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικης και Θεατρικού Παιχνιδιού

diktio diktio

Νέος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων από το Επιμελητήριο Αργολίδας το 2024

diktio diktio

Ο Γιάννης Μαντζούνης εκλέχθηκε στη νέα Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

diktio diktio